Kulturvetare intar scenen

Nyhet: 2012-11-15

Backa Teaters nya pjäs Utopia 2012 baseras till stor del på intervjuer med ungdomar från olika delar av Göteborg om deras relation till droger. Intervjuerna är gjorda av tre personer som avslutat eller är i slutfasen av sin magisterutbildning i kulturstudier vid Göteborgs universitet.

Ida Gudmundsson och Erik Persson. Foto: Thomas Melin.– Jag är nöjd med resultatet, de personer som jag intervjuade var värdigt gestaltade i pjäsen och togs på allvar, säger Ida Gudmundsson, som träffat fyra av ungdomarna.

Samarbetet mellan forskare vid Göteborgs universitet och regissören Mattias började 2006, med teaterprojektet The Mental States of Gothenburg som sattes upp på Angeredsteatern. Sociologerna Helena Holgersson och Catharina Thörn, nu verksamma vid Institutionen för kulturvetenskaper, intervjuade då ungdomar i Göteborg och pjäsen skildrade likheter mellan ungdomarnas uppväxt och problem.

Därefter har Mattias Andersson i liknande projekt låtit journalister genomföra intervjuer som legat till grund för föreställningar, men med Utopia 2012 tog han än en gång hjälp av Göteborgs universitet.

– Jag tror att regissören tyckte att han fick ett fylligare material när forskare ställde frågorna. Som forskare är man mer van att låta intervjuer ta lång tid och jobba med mer öppna frågor, säger Erik Persson, som utförde tre intervjuer.

Samtliga djupintervjuer, som tog mellan en och tre timmar, spelades in och skrevs sedan ner ordagrant. Sammanlagt fick Backa Teater cirka 700 sidor detaljerat material om ungdomarnas drogvanor, som tillsammans med Thomas Mores verk Utopia utgör grunder för pjäsen.

– Målet var att de som vi intervjuade skulle ge en så beskrivande bild som möjligt av sina värsta och skönaste upplevelser av droger, som regissören sedan kunde använda som scener, säger Ida Gudmundsson, som tillbringade många timmar med att transkribera sina intervjuer.

Utopia 2012. Foto: Ola Kjelbye.Under föreställningen skildrar skådespelare intervjusituationerna, där valda delar av det nedtecknade materialet har vävts in i manuset. Precis som Ida Gudmundsson är Erik Persson nöjd efter att ha sett det färdiga resultatet på premiären den 26 oktober.

– Jag tyckte att regissören och skådespelarna fångat intervjusituationerna väl. Det var tydligt att skådespelarna kände ett ansvar för att det är någons berättelse de gestaltar.

Bland de ungdomar som Erik och Ida intervjuat återfinns bland andra en 25-årig tjej och före detta narkoman, en 30-årig kille som självmedicinerar med hjälp av olika typer av droger och en tjej i 20-årsåldern med självskadebeteende som tar antidepressiva mediciner.

Erik Persson tycker det har varit intressant att se vad ett intervjumaterial kan resultera i. Ida Gudmundsson lyfter också fram intervjusituationernas betydelse.

– Jag fick bara sitta och ta in, jag kände ibland att det var jobbigt att ha ett övertag eftersom jag visste så mycket om personen jag intervjuade medan de inte visste någonting om mig. Det är en omtumlande upplevelse att bara lyssna på någon utan att kommentera. Samtidigt finns det så otroligt mycket att upptäcka bara genom att lyssna på någon, säger hon.

Intervjuerna som ligger till grund för pjäsen Utopia 2012 genomfördes våren 2012 av Ida Gudmundsson, Erik Persson och Anders Teglund. Föreställningen spelas till och med den 3 maj 2013.

Mer information:
Helena Holgersson, telefon: 031-786 2780, e-post: helena.holgersson@gu.se